Home   Brievenrubriek   Medewerking   Vragen   Onderhoud site   Links   Bronnen   Contact   Auteursrechten   Alle fotoalbums

Gedachteniskapel van de overleden mijnwerkers Terwinselen - Limburgse mijnen

Gedachteniskapel van de mijnwerkers bestaat 10 jaar.

Klik hier voor foto's van de 10 jarige Herdenking gedachteniskapel overleden mijnwerkers te Terwinselen

De gedachteniskapel van de Mijnwerkers in Terwinselen was aanvankelijk een lijkenhuisje(mortomarium) van omgekomen mijnwerkers van de Staatsmijn Wilhelmina.Op de gedenkmuren buiten en de gedenkplaten binnen de kapel, staan de namen vermeld van 1450 mijnwerkers die in de Limburgse mijnen in de periode 1850-1974 het leven lieten. In 2002 werd deze gedachteniskapel van de mijnwerkers officieel in gebruik genomen en door bisschop Wiertz ingezegend.

Zondag 9 september 2012 wordt het 10 jarig bestaan van de kapel luisterrijk herdacht. Om 14.00 uur begint een bijeenkomst en na afloop is iedereen uitgenodigd in de gebouwen van het naastgelegen vroegere OVS gebouw (tegenwoordig Relim) om na het officiŽle gedeelte herinneringen uit het mijnverleden op te halen.

Muziek.

Henk Steijvers (lid van de vroegere zanggroep Carboon) zal enkele bekende mijnliederen ten gehore brengen en er staat een levend standbeeld in de hoedanigheid van mijnwerker.Het geheel wordt ook opgeluisterd door Schalmeien-korps Gluck Auf en zanger Paul van Loo.

Enkele hoogwaardig-heidsbekleders staan even stil bij dit bijzondere moment. Alle belangstellende zijn van harte welkom om deze herdenking bij te wonen. De gedachteniskapel ligt in Park Gravenrode in Landgraaf en is te bereiken via de tunnelweg in Terwinselen.

www.limburgsemijnen. nl © bron Zondagnieuws 26 augustus 2012

Gedachteniskapel van de mijnwerkers.

Deze kapel werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de omgekomen mijnwerkers uit het mijnbouwverleden van in Limburg.

Oorspronkelijk werd dit gebouw in 1949 gerealiseerd als lijkenhuisje van de Staatsmijn Wilhelmina. Na enkele jaren in gebruik te zijn geweest als Mortuarium werd het ombebouwd tot transformatorhuisje en als zodanig tot 2001 in gebruik geweest.

De kapel kwam tot stand naar een idee van Martin Herbergs uit Simpelveld en is gerealiseerd door de stichting "Gedachteniskapel  van de mijnwerkers".

Stichtingbestuur:

T.T.H.M. Erfkemper, M.Herbergs, B.G. Marell, W.M.H. Miserť,

W.P.E. Weijers en M.J.N. Weijers-Bloem.

Inzegening:

Op 8 September 2002 werd de kapel plechtig ingezegend door

 Mgr. Frans Wiertz Bisschop ven het Bisdom Roermond

Klik hier voor het fotoalbum van de kapel

Namen van de verongelukte koempels zijn geplaatst in het menu verongelukte mijnwerkers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.