Home   Brievenrubriek   Medewerking   Vragen   Onderhoud site   Links   Bronnen   Contact   Auteursrechten   Alle fotoalbums

Limburgse mijnen

Huis van Stef te Treebeek Brunssum

Klik hier voor een overzicht van het interieur van het huis van Stef

Laatste middag “Huis van Stef”

Met een feestelijke middag sluit, na 9 maanden, het ‘Huis van Stef’ aan het Engerplein 5 in Treebeek de deuren! Op zondag 12 september, tijdens de open monumentendag kunt u tussen 14.00 en 18.00 uur,nog één keer bij Stef op bezoek en genieten van muziek, een Mijn-Proeverij.

Mijn-Proeverij, muziek en Koempeltreffen

 
Het tijdelijke project waarin onder andere gemeente Brunssum, VVV Zuid-Limburg en Wonen Zuid gezamenlijk optrokken, heeft zijn doel bereikt namelijk zoveel mogelijk kinderen kennis laten maken met het dagelijkse leven in de mijnkolonie. U kunt zondag nog één keer genieten van muziek en een Mijn-Proeverij. Natuurlijk zijn ook echte koempels welkom.
 
De Mijn-Proeverij is een unieke kans voor kinderen om kennis te maken met de smaken van de jaren 50 en 60. Kleine gratis hapjes, die een beeld geven van de streekgerechten en -producten die mensen in de mijntijd aten. Voor ouderen is het een leuke en lekkere herinnering aan het eten zoals hun (groot)moeders dat klaarmaakten. Tijdens de middag zal er live-muziek zijn, uiteraard passend bij de sfeer van het 'Huis van Stef'. Alle belangstellenden, jong en oud, zijn van harte welkom. Een extra warm welkom is er voor de echte koempels. De middag biedt hen de gelegenheid elkaar te treffen en uiteraard kunnen ze de andere belangstellenden vertellen hoe hun leven destijds echt was.
 
In december 2009 werd 'Het huis van Stef' geopend. Deze woning in Treebeek deed in de zomer van dat jaar dienst als huis van hoofdrolspeler Stef in de TV-serie 'Tien torens diep' naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De filmset werd aangevuld met informatie over het dagelijks leven buiten de 'Koel'. De gemeente Brunssum en Wonen Zuid stelden 'Het huis van Stef' open voor de jeugd en hun (groot)ouders als eerbetoon aan drie generaties koempels die op deze plaats een moderne mijnindustrie opbouwden en daarmee een grote welvaart brachten naar deze regio. Maar minstens zo belangrijk vonden zij dat jongere generaties Brunssumers bewust worden gemaakt van dit recente verleden en de wijze waarop het doorwerkt in het heden.
 
De beheerders en de vrijwilligers (buurtbewoners en oud-mijnwerkers) brachten in de afgelopen maanden de beelden en objecten tot leven door talloze verhalen en voorbeelden, vaak uit hun eigen jeugd of werkzame verleden. Bij veel ouders, opa's en oma's riepen de voorwerpen in 'Het huis van Stef' herinneringen op. Nog één keer draagt het 'Huis van Stef' bij aan het in stand houden van het cultureel erfgoed van Limburg. Grijp die kans en bezoek deze unieke locatie aan het Engerplein 5 in Treebeek op zondag 12 september, tussen 14.00 en 18.00 uur. Parkeren kan aan het Treebeekplein.

www.limburgsemijnen.nl © BRON Gemeente Brunssum

 

Nieuws /Vrijwilligers gezocht voor ‘Het Huis van Stef’

In juli en augustus 2009 vonden op diverse locaties in Zuid-Limburg filmopnames plaats voor de jeugdserie Tien Torens Diep, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De serie speelt zich af in de jaren vijftig, tegen de achtergrond van de Limburgse mijnindustrie. Een authentieke mijnwerkerswoning van Wonen Zuid aan het Engerplein in Treebeek diende als huis voor een van de hoofdrolspelers, ‘Stef’. De serie is inmiddels te zien op L1 en zal in 2010 ook te zien zijn op de Avro. In de tussentijd is op basis van de serie ook een educatief en recreatief programma op gang gekomen waarmee de Limburgse mijnhistorie onder de aandacht van een breed publiek wordt gebracht. De VVV organiseert een toeristische route langs alle filmlocaties.De gemeente Brunssum en Wonen Zuid leveren een bijdrage aan dit programma door ‘het Huis van Stef’ open te stellen voor het publiek. Dit kleine, tijdelijke museum richt zich op jongeren in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. In ‘het Huis van Stef’ staat het beleven centraal: hoe was het om in de mijntijd op te groeien, te wonen en te werken?
Het is de bedoeling dat bezoekers worden ontvangen door vrijwilligers – voornamelijk oud-mijnwerkers- die ter plekke informatie geven over de mijntijd, het leven in de mijnkoloniën en de serie Tien Torens Diep.
Bent u oud-mijnwerker of weet u veel te vertellen over het mijnverleden van Parkstad Limburg? Dan kan ‘het Huis van Stef’ u en uw kennis goed gebruiken: voor de ontvangst en begeleiding van gasten en als dat gewenst is voor het verzorgen van rondleidingen.
Ook kunt u zich als vrijwilliger inzetten rondom de feestelijke opening van ‘het Huis van Stef’ op zondag 20 december 2009.
Voor aanmeldingen of meer informatie kunt u contact opnemen met de Vrijwilligerscentrale Brunssum in de gemeentewinkel aan het Lindeplein. Het loket is geopend op donderdag van 17.00-19.00 uur en vrijdag van 8.30-12.30 uur. Telefoonnummer 045-573 57 29 of e-mail vrijwilligerscentrale@brunssum.nl.

www,Limburgsemijnen.nl © BRON Vrijwilligerswerk Parkstad

 

Paaseieren in tuin van ‘Het huis van Stef’
Dinsdag 30 maart 2010
Het hele paasweekend (zaterdag 3 april t/m maandag 5 april) van 14.00 tot 18.00 uur is ‘Het huis van Stef’ aan het Engerplein 5 in Treebeek geopend. Kinderen kunnen de filmset van de TV-serie Tien torens diep bezoeken en meer te weten komen over het mijnverleden. Én tijdens dit weekend mogen ze echte paaseieren zoeken in de tuin van Stef. De entree is gratis. Bezoekers worden verzocht te parkeren op het Treebeekplein om overlast in de buurt te voorkomen.

Sinds december 2009 is ‘Het huis van Stef’ geopend. Deze woning in Treebeek heeft dienst gedaan als huis van de hoofdrolspeler in de TV-serie ‘Tien torens diep’ naar het gelijknamige boek van Jacques Vriens. In de woning krijgen kinderen een goed beeld van het leven in de jaren 50 en 60 in een mijnkolonie. De filmset is aangevuld met informatie over het dagelijks leven buiten de ‘Koel’.

De gemeente Brunssum en Wonen Zuid hebben ‘Het huis van Stef’ opengesteld voor de jeugd en hun (groot)ouders als eerbetoon aan drie generaties koempels die op deze plaats een moderne mijnindustrie opbouwden en daarmee een grote welvaart brachten naar deze regio. Maar minstens zo belangrijk vinden zij dat jongere generaties Brunssumers bewust worden gemaakt van dit recente verleden en de wijze waarop het doorwerkt in het heden.

Cultureel erfgoed komt tot leven

‘Het huis van Stef’ richt zich op jongeren. In het huis staat het ‘beleven’ centraal: hoe was het om in de mijntijd op te groeien, te wonen en te werken? Om deze beleving vorm te geven, zijn in ‘het huis van Stef’ beeld- en fotomateriaal, rekwisieten uit de TV-serie, en historische objecten te zien, in samenwerking met onder meer het Continium en Bijker Producties (producent van de TV-serie).

De beheerders en de vrijwilligers (buurtbewoners en oud-mijnwerkers) brengen de beelden en objecten tot leven door talloze verhalen en voorbeelden, vaak uit hun eigen jeugd of werkzame verleden. Bij veel ouders, opa’s en oma’s zullen de voorwerpen in ‘Het huis van Stef’ herinneringen oproepen. Het delen van deze herinneringen met de jongere generaties draagt bij aan het in stand houden van het cultureel erfgoed van Limburg.

Toeristische route

In het verlengde van de TV-serie zijn diverse educatieve en toeristische initiatieven in Zuid-Limburg ontwikkeld om de Limburgse mijnhistorie onder de aandacht te brengen van een breed publiek en extra bezoekers te trekken naar de regio. Zo organiseert de VVV Zuid-Limburg een toeristische route ‘Tien Torens Diep’, waaronder een speelse autoroute langs alle filmlocaties waarbij men op zoek moet naar een geheime Koempelcode. Het Continium (voormalig Industrion in Kerkrade) geeft educatief materiaal uit en laat een fysieke tentoonstelling door heel Nederland reizen, die in het teken staat van de TV-serie. Stichting DeMijnen.nl heeft een interactieve internetomgeving (www.demijnen.nl) met veel historische content gebouwd in samenwerking met de AVRO.

www.limburgsemijnen.nl© BRON Website Wonen zuid