Home   Brievenrubriek   Medewerking   Vragen   Onderhoud site   Links   Bronnen   Contact   Auteursrechten   Alle fotoalbums

Mijnpolitie  Limburgse mijnen

Van onderstaande foto is de fotograaf onbekend, zodra de fotograaf bekend plaats ik natuurlijk graag zijn naam erbij.

Bijgaand een foto waarop mijn grootvader is afgebeeld. Misschien heeft u deze nog niet. Vanaf 1918 tot zijn pensionering heeft hij bij de mijnpolitie gewerkt.Hij is de derde van rechts op de eerste rij. Zijn naam is Maarten van Helden en heeft o.a gewoond in de Karel Doormanstraat, vlak bij het Bodemplein. In die tijd reed de tram vanaf de Emma naar beneden naar Brunsssum. Hij behoorde tot de Gereformeerde gezindte, maar een keer heeft hij zijn principes om op zondag niet aanwezig te zijn bij een wedstrijd van Limburgia laten varen. Dat was toen Limburgia gewikkeld was in de strijd om het landskampioenschap. “Ik moet als politie-agent daar aanwezig zijn”, was zijn argumentatie.Mijn grootouders zijn in 1917 vanuit Duitsland in Heerlen terecht gekomen. Op 18 september is mijn vader , Arend van Helden, daar geboren.Mijn grootmoeder, Renske van Helden-Weijma, kreeg op de 20e september 1917 kraambezoek van Koningin Wilhelmina. Zij had te kennen gegeven dat ze ook bij gezinnen van mijnwerkers op bezoek te willen gaan. De directie van de ON mijn had o.a. het gezin van mijn grootouders uitgekozen, daar mijn grootmoeder bekend stond als een zeer vlijtige en propere huisvrouw.

Na afloop van het bezoek gaf de adjudant van HM aan dat mijn grootouders een geschenk van haar konden verwachten.

Enige tijd later kreeg mijn grootvader het bericht dat hij een pakketje kon ophalen. Dat wilde hij op zijn fiets doen. Groot was zijn verbazing dat er een (koninklijke) kinderwagen klaar stond om meegenomen te worden. 

Ik heb geprobeerd om krantenartikelen uit die tijd te vinden, waarop het bezoek aan de mijn en de arbeiderswoningen vermeld zijn. Helaas heb ik nog geen resultaten kunnen scoren. Misschien kunt u dit wel. 

Mijn vader heeft ook nog ondergronds gewerkt. Dat was nog voor de 2e WO. Hij werkte toen in de Emma, en heeft toen ook nog achter een instorting gezeten.  Uit zijn verhalen heb ik begrepen dat ze toen via ondergrondse verbindingen naar de Hendrik zijn gegaan.In die periode heeft hij op zaterdagen een voor-militaire opleiding gevolgd. Toen hij als dienstplichtig militair moest opkomen had hij dus al een basisopleiding gevolgd en kon hij een kaderopleiding gaan volgen. Zoiets als een KVV (Kort verband Vrijwilliger)aanstelling. Dat werd toen geloof ik het capitulanten verband genoemd. 

Hij is toen bij het Garderegiment van de Grenadiers gekomen.

Hieraan zit ook een aardige anekdote verbonden.Tijdens het al eerder aangegeven bezoek van HM werd mijn grootvader gevraagd of hij nog een speciale wens had.Koningsgezind als hij was en enigszins militair ingesteld, vroeg of als zijn zoon in militaire dienst zou worden opgeroepen het HM mocht behagen om hem in een van Haar regimenten te laten dienen.

Dit gebeurde dus. In 1940 heeft mijn vader deelgenomen aan de slag om Ypenburg. 

In de mei dagen van 1940 kreeg mijn grootmoeder bezoek van een Duitse militair. Die begroette haar met : dag tante Renske..

Het was en zoon van haar zuster die na de 1e WO in Duitsland was gebleven en daar met een Duitser getrouwd. Mijn grootmoeder, stijfkoppige Friezin, verstijfde en snauwde hem af: ik wil niets met je maken hebben. Mijn zoon vecht in den Haag en ik weet niet of hij nog leeft. Ze heeft nooit meer van haar familie in Dordtmund gehoord. 

Een broer van mijn grootmoeder is bij de politie in Brunssum geweest: Piet Weijma. Naderhand is hij naar Den Haag vertrokken.

Ik hoop dat dat het lukt om krantenartikelen op te duiken. Veel archieven zullen wel verdwenen zijn.

Met vriendelijke groet,

Maarten van Helden.

 

Van links naar rechts; knielend: Coenen, Dohmen, Demandt, Rómkens' Bremen.

Staand: Masthoff, Schrooten, Beckers, Huntiens, Satijn, Velrath en Sleijpen. 

Aan de voetbalcompetitie van den Ned. Politiesportbond namen in het district Limburg deel de politiekorpsen van Weert, Venlo, Roermond, Sittard, Geleen, Maastricht, Hoensbroek, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, alsmede de Staatsmijnpolitie,die door een 0-7  overwinning op Roermond op Dinsdag 28 Mei jl. ongeslagen kampioen van Limburg werd met tien wedstrijden gespeeld, negen gewonnen, een gelijk,nul verloren, aantal punten 19,doelgemiddelde 57-9.De mijnpolitie heeft op Zaterdag 1 Juni 1946 te 16 uur op het Mauritsterrein te Lutterade de strijd aangebonden tegen de Eindhovensche politie,'"kampioen van Noord-Brabant, Deze wedstrijd verloren de Staatsmijn-mannen met 6-1. Op 22 Juni moest de return-wedstrijd te Eindhoven gespeeld worden. Bij het afdrukken van dit nummer was de uitslag hiervan nog niet bekend. 

Ook op ander sportgebied bereikte de mijnpolitie goede resulaten. Bij de op 26 April jl. te Breda gehouden Mastboschloop Nederlandse Politieveldloop van het Zuidelijk district van den Nederlandse Politie Sportbond (N.P.S.B.) behaalden twee leden der Mijnpolitie een fraai succes. Nummer 1 was nl. de heer Petit van de Oranje-Nassau Mijnen en nummer 5 de heer Deneer van de Staatsmijnen.Een ander fraai succes was de derde prijs, toegekend aan 17 leden van de Staatsmijnpolitie voor hun deelneming aan de jubileum wandelmars der Apeldoornsche Politie op 15 Mei 1946. Aan deze mars namen bovendien deel Politie-sportvereenigingen uit Apeldoorn,Rheden, Soest, Zaandam, Nijverdal, Ede,Arnhem,Winterwijk, Rotterdam, Eindhoven, Amersfoort, Nijmegen en Hilversum.

Aan Rotterdam en Nijmegen werden resp. de eerste en de tweede prijs toegekend, terwijl de vierde en vijfde prijs werden behaald door Amersfoort en Winterswijk. De mijnpolitie kreeg bovendien een fraaie medaille als verstkomende vereeniging.

© BRON Steenkool 1946 Staatsmijnen